Hoe kennis van breinvoorkeuren je leiderschap verbetert

Zou je als manager niet graag wat vaker willen weten wat er in de gedachten van je medewerkers omgaat? Begrijpen wat ze denken wanneer je hen vraagt bepaalde werkzaamheden uit te voeren? Een idee hebben waarom ze bepaalde werkzaamheden wel goed en met plezier uitoefenen en van andere taken een puinhoop maken en geïrriteerd raken? Waarom heeft de ene medewerker het tijdens vergaderingen altijd over de kleinste details, terwijl de ander zich alleen maar zorgen maakt over de sfeer op de afdeling?

Rationality and Creativity

Tijdens de licentieopleiding van Breinvoorkeuren NBI in de zomer van 2012 vielen voor mij heel veel stukjes van de leiderschapspuzzel op hun plaats. Ik wist natuurlijk al dat mensen verschillend denken (wie weet dat nou niet?), maar dat het zo sterk was en zo bepalend voor je werkplezier en betrokkenheid was voor mij een openbaring. Ik kreeg direct een inzicht in waarom bepaalde werkzaamheden, waar ik overigens wel zeer bekwaam in was, mij veel energie kostten en andere me juist veel energie opleverden, terwijl ik daar nog niet goed in was.

Na het invullen van de vragenlijst en het bestuderen van mijn breinvoorkeurenprofiel, werd mij duidelijk dat ik in mijn laatste baan als support manager veel te veel tijd moest besteden aan werk waarbij details belangrijk waren, terwijl mijn voorkeuren liggen bij het grote geheel. Nogmaals, ik was wel goed in het werken met die details, maar kort gezegd boeide het me totaal niet. Het trok een groot deel van mijn energie weg en ik ging bijna met tegenzin naar mijn werk. Uiteraard kwam dat de kwaliteit van mijn werk niet ten goede en besloot ik 2011 een eigen bedrijf in leiderschapstraining en -coaching te starten. Nu doe ik precies het werk waar ik van houd en krijg ik juist energie. Ik krijg er energie van wanneer ik managers/ leidinggevenden kan laten inzien hoe ze hun leiderschap af kunnen stemmen op hun breinvoorkeuren en tegelijkertijd rekening kunnen houden met die van hun medewerkers. Ik heb enorme energie gekregen van het schrijven van twee leiderschapsboeken en van het optreden in Zuid-Afrika vorige maand.

Psychological Concept on Multicolor Puzzle.

Hoe zou jij het vinden als je energie ging krijgen van je werk in plaats van dat het je veel energie kost? Dat je weet hoe jouw Breinvoorkeuren eruit zien en hoe je die optimaal in kunt zetten? Hoe je meer controle krijgt over je leiderschap? Dat je je resultaten makkelijker haalt en zelfs sterk verbetert? Dat je een sterk en samenhangend team kunt formeren, waar mensen met plezier en energie in werken? Dat je begrijpt wat je medewerkers bezig houdt en hoe je daar effectief op in kan spelen?

In De Leiderschap Tweedaagse help ik managers de inzichten te verkrijgen die mij ook hielpen mijn leiderschap en drijfveren te begrijpen. Aan de hand van de Breinvoorkeuren en The House of Leadership ga je je inzichten in twee dagen tijd opbouwen. Het mooie is dat je je eigen praktijksituatie als uitgangspunt neemt en daar je inzichten op los laat. Het gaat niet zozeer om het leren van algemene managementwijsheden, maar om echte direct toepasbare inzichten.

House of leadership nederlands

In het begin van dit artikel stelde ik je vragen m.b.t. je medewerkers aan wie je leiding geeft. Maar met hoeveel mensen heb je te maken waarover je geen hiërarchische zeggenschap hebt? Hoe ga je om met jouw manager(s), je collega managers van andere afdelingen, je klanten, je leveranciers? Zou het niet mooi zijn als je ook hen beter zou begrijpen en zij jou? Dat je verder kon kijken dan alleen de oppervlakkige dagelijkse belangen? Zou die bewustwording jou kunnen helpen jouw doelen te behalen? Kan je dan betere win-win relaties bouwen? Ook hier helpt kennis van Breinvoorkeuren en het toepassen van die kennis enorm.

In mijn boek The Whole Brain Leader, dat ik samen met Ingvar Jónsson heb geschreven, beschrijf ik de ontwikkeling van leiderschap op basis van de mindset die leiders in verschillende stadia hebben. Een belangrijk middel om die mindset te vergroten, is het toepassen van Whole Brain Thinking, iets wat alleen mogelijk is je Breinvoorkeuren begrijpt en toe weet te passen.

WBL - Develpment Journey - Model - Final edition

Wil jij je leiderschap ook echt gaan ontwikkelen en ben je benieuwd naar wat jouw Breinvoorkeuren zijn en hoe je ze effectief in kunt zetten? Schrijf je dan snel in voor de komende Leiderschap Tweedaagse. Op 2 en 3 december ga ik je dan helpen je eerste inzichten te verzamelen en je basis te leggen om je leiderschap verder te ontwikkelen.

Meer details over De Leiderschap Tweedaagse vind je onder de tab “Evenementen“op deze website.

De Leiderschap Tweedaagse, twitter, december 2015

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.