Breinvoorkeuren, wat betekent dat voor je werkplezier?

Ik heb in mijn carrière al aardig wat vragenlijsten en tests ingevuld, dus je zou denken dat ik al heel veel zou moeten weten over wie ik ben en hoe ik bij voorkeur denk en doe. Ik moet eerlijk bekennen dat dit tot 2012 niet het geval was. Ik dacht het wel redelijk te weten, totdat ik in 2012 een licentieopleiding voor Breinvoorkeuren NBI® volgde.

Breinvoorkeuren

Ik was in de veronderstelling dat ik een behoorlijk uitgebalanceerd profiel had en me in alle vier de kwadranten goed thuisvoelde. Het bleek anders te zijn. Ik kon me weliswaar goed aanpassen aan de werkzaamheden in de verschillende kwadranten, maar dat betekende niet dat ik die werkzaamheden ook leuk vond. Om het even scherper te stellen: ik deed vooral veel werk waar ik goed in was, maar ik vond het gewoon niet interessant.

Wat betekent dat eigenlijk? Dat betekent vooral dat het werk je energie kost en je langzaam maar zeker je energievoorraad uitput. Het werk boeit je niet meer, maar je bent ervoor aangenomen en gaat dus (ongeïnspireerd) door. Datgene wat je wel boeit, behoort niet tot je takenpakket en daar moet je dus niet mee bezig zijn. Daar zijn andere collega’s al (ook ongeïnspireerd?) mee bezig. Best wel zonde als je het goed beschouwt. Hoeveel medewerkers zijn ongemerkt ongeïnspireerd geraakt doordat ze werk doen dat alleen maar energie kost? Hoeveel kost dat de organisatie? Hoeveel managers beseffen dit? Hoeveel medewerkers? Hoeveel organisaties?

In 2012 was ik een klein jaar bezig met Trainnovation, mijn eigen training-, coaching- en consultancy bedrijf. Ondanks wat persoonlijke tegenslag aan het begin van mijn ondernemerschap, merkte ik dat ik heel veel energie kreeg van mijn nieuwe carrière. Ik kon die dingen doen die ik leuk vond. Uit mijn Breinvoorkeurenprofiel bleek dat ik mijn voorkeuren sterk aan de rechter voorkant had en dat dat erg paste bij het ondernemerschap.

cover-sjoerdV2-webFront Cover - The Whole Brain Leader (360x285) (280x222)Ik ben nu ruim vier jaar bezig met Trainnovation en mijn dagelijkse werk bestaat voor het grootste deel uit werk dat bij mijn breinvoorkeuren past. Ik voel me daardoor veel energieker en krijg ook meer gedaan. Ik geef trainingen op het gebied van leiderschap (bijvoorbeeld De Leiderschap Tweedaagse), coach leiders en heb inmiddels twee boeken over leiderschap geschreven, Lead Between the Lines en The Whole Brain Leader.

Dat is leuk voor mij, maar ik ben “vrij” om mijn eigen werk in te richten. Hoe is dat voor mensen die voor een werkgever werken? In principe kan je ook dan, binnen bepaalde grenzen, gaan zoeken naar een manier van werken die meer in lijn ligt met jouw breinvoorkeuren. Uiteraard moet je daarvoor wel weten wat jouw breinvoorkeuren zijn én een goed idee hebben van wat er van je verwacht wordt. Misschien een goed moment om met jouw manager in gesprek te gaan? En, als je manager bent, misschien wel een goed moment om met je team in gesprek te gaan.

Ik vind dit typische win-win situaties. De organisatie heeft er baat bij als haar werknemers zich betrokken voelen bij hun werk en de werknemers krijgen energie van het werk dat ze doen. Het vergt misschien wat denk- en veranderwerk, maar het is meer dan de moeite waard.

Denk je dat dit binnen jouw organisatie niet speelt? Denk dan nog eens! Er zijn vele onderzoeken geweest naar de betrokkenheid van medewerkers (inclusief directie en management) en de uitkomsten spreken voor zich. Eén van de beter onderbouwde onderzoeken in deze wordt uitgevoerd door Gallup. Het laatste, in 2013 gepubliceerde, onderzoek geeft aan dat wereldwijd 87% van de medewerkers zich niet bij zijn/ haar werk betrokken voelt! Zou het in Nederland beter zijn? Helaas, hier is dit percentage zelfs 91%! Slechts 9% zou zich betrokken voelen bij het werk.

Ga toch eens bij jezelf én je team na hoe je het werk interessanter kunt maken en de betrokkenheid kunt verhogen. Wat zou het toch heerlijk zijn als je elke keer vol frisse zin naar je werk kunt en ‘s avonds nog steeds de energie voelt wanneer je weer huiswaarts keert.

In ons boek The Whole Brain Leader beschrijven Ingvar Jónsson en ik de reis die je kunt maken om dit te realiseren. Wij zijn ervan overtuigd dat we tegenwoordig ander leiderschap nodig hebben en helpen organisaties graag dit te realiseren.

Succes met je energiehuishouding!

No comments yet.

Geef een reactie

Website gerealiseerd door Webalist B.V.